Cauze, prevenire și remedii eficiente pentru căderea părului.

Problema căderii părului afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane, atât la bărbați, cât și la femei. Pierderea excesivă a unui fir de păr după altul ne poate provoca o mare suferință. Găsirea cauzei căderii părului și punerea în aplicare a unei îngrijiri adecvate ne va ajuta să facem față problemei. Aflați de ce vă cade părul, ce teste trebuie să efectuați pentru a determina cauza, cum să preveniți și să opriți acest fenomen prin implementarea unei igiene corecte și folosirea unor produse cosmetice potrivite, alese corespunzător pentru scalpul și părul dumneavoastră.

CAUZE ALE CĂDERII PĂRULUI

  • Care sunt cauzele căderii părului?
  • Câte fire de păr cad pe zi?
  • Ce teste pot fi efectuate pentru a determina cauza căderii părului?

Acestea sunt întrebările pe care ni le punem adesea atunci când ne confruntăm cu această problemă. Cauzele pot fi multiple; ele pot fi legate de tulburări ale organismului nostru, de exemplu, modificări hormonale, boli, alimentație și îngrijire deficitară și, mai ales, de stresul cronic.

Căderea excesivă a părului poate duce la alopecie, care poate avea o varietate de cauze, așa că este important să identificăm cauza căderii părului, să o eliminăm, dacă este posibil, și apoi să stimulăm creșterea părului cu o îngrijire adecvată.

Alopecia telogenetică

Trăsătura caracteristică a acestui tip de alopecie este evoluția latentă, subțierea vizibilă a părului nu apare imediat, ci după câteva luni. Alopecia telogenetică apare cel mai frecvent ca urmare a tulburărilor hormonale, a stresului, a bolilor acute însoțite de febră, a deficiențelor nutriționale și prin efectele secundare ale anumitor medicamente.

Alopecia androgenetică

Afectează în principal bărbații, motiv pentru care acest tip de alopecie este denumit și chelie masculină, dar poate apărea și la femei. La bărbați, se manifestă sub formă de curburi de păr și chelie în vârful capului, în timp ce la femei este de obicei vizibilă ca o subțiere difuză. Principalul factor care contribuie la acest tip de alopecie este hipersensibilitatea la dihidrotestosteron (un derivat al testosteronului).

Alopecia areata

Caracterizată prin formarea de zone chele sau „pete” de chelie pe scalp, precum și pe alte zone ale corpului. Alopecia areata poate fi asociată cu un răspuns anormal al sistemului imunitar la bolile autoimune.

Căderea părului în urma unor afecțiuni medicale

Căderea părului poate fi, de asemenea, legată de slăbirea organismului după orice boală însoțită de temperaturi ridicate, ceea ce poate afecta, în consecință, diferitele faze de creștere a părului. Un subiect de actualitate este problema căderii părului după COVID-19, pe care o puteți citi într-un articol separat care abordează această problemă: Căderea părului după covida

Căderea părului după sarcină

Multe femei se pot bucura de un păr frumos și des în timpul sarcinii, dar toată această frumusețe nu durează mult timp. După sarcină, acestea încep să cadă cu desăvârșire și își pierd aspectul sănătos. Nivelurile variabile de estrogen la femei în timpul și după sarcină sunt responsabile pentru acest fenomen. În timpul sarcinii, nivelul acestora este ridicat, ceea ce afectează ciclul de viață al părului. Cu toate acestea, după naștere, cantitatea de estrogen din organism scade, astfel încât părul devine tern, subțire și cade. Vestea bună este că problema poate dispărea de la sine după câteva luni, deși, pentru a scurta procesul, merită să pui în aplicare în prealabil îngrijirea potrivită.

Câte fire de păr cad pe zi?

Cât de multă cădere de păr este norma zilnică și cât de mult indică o cădere excesivă a părului? Norma este de a pierde între aproximativ 50 și 150 de fire de păr pe zi. Acesta este un proces complet natural și câteva fire de păr noi rămase pe perie după fiecare pieptănare nu ar trebui să ne îngrijoreze. Acest lucru se datorează faptului că aproximativ 90% din părul de pe un scalp sănătos se află în faza de creștere (faza anagenă) și aproximativ 10% se află în faza de repaus în care are loc căderea părului (faza telogenă). Faza anagenă, sau de creștere, durează cel mai mult – mai mulți ani. Faza de prolapsare este o perioadă de câteva luni. Între fazele de creștere și de cădere există, de asemenea, o fază de tranziție – așa-numita fază catogenă. Aceasta durează cel mai puțin, de obicei până la o lună, iar în această perioadă părul nu crește, „pregătindu-se” să cadă.

După cum puteți vedea, căderea părului este un proces natural care implică înlocuirea treptată a părului vechi cu păr nou.
Așadar, când poate fi considerată căderea părului excesivă? Când ar trebui să ne îngrijorăm?

Cel mai important lucru este să ne observăm părul, ceea ce ne va permite să ne determinăm propria normă de cădere a părului. Dacă, timp de o zi consecutivă, observați un număr mult mai mare de fire de păr pe perie, în scurgerea de la duș sau pe perna din dormitor, puteți suspecta o cădere excesivă a părului. Bineînțeles, nu trebuie să tragem concluzii pripite atunci când sunt situații punctuale. De asemenea, trebuie să fim conștienți că o cantitate mare de păr rămasă în perie nu indică neapărat o cădere excesivă a părului. Dimpotrivă, poate indica faptul că părul nostru este slăbit, de exemplu, după o altă vopsire, uscat și fragil, ceea ce duce mai degrabă la rupere decât la căderea părului.

Dacă observăm:

  • o cădere crescută a părului care durează mai multe săptămâni
  • o subțiere a părului manifestată prin vizibilitatea excesivă a scalpului la lumina zilei,
  • subțierea localizată a părului pe tâmple sau, în cazul femeilor, în zona despărțirii scalpului.
  • pete de chelie pe diferite părți ale scalpului

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top